Det smidigaste sättet att slippa hår i avloppet är att sätta fast en extra sil vid golvbrunnen i duschen och i handfatet som stoppar hårstråna från att följa med ner i brunnen och skapa problem. Handfatet och duschen är de ställen där mest hår hamnar och därför bra ställen att placera silar. Silarna ser ut på flera sätt, ibland är de tillverkade av metall, ibland av plast. Det förekommer även silar av textil.
Vissa av dem har små spröt eller extra korgar som fångar upp det håret som ändå lyckas ta sig förbi silen. Om man installerar den här typen av sil så ska den tömmas varje dag, helst så ofta som det behövs.
Rädda tvätten från husdjurshår
Mycket av vårt hår fastnar på kläderna. Är du ägare till ett eller flera pälsdjur är det inte bara ditt eget hår som följer med in i tvättmaskinen när det är dags för kläderna att tvättas. Även husdjurshår kan orsaka stopp, framförallt om du har ett husdjur med lång päls som fäller mycket.
Dammsug ofta för att minska hår i lägenheten och undvik kläder i polyester som skapar statisk elektricitet och på så vis drar till sig mer hår. Det finns speciella borstar som fångar upp husdjurshår mycket bra. Borsta ditt husdjur ofta. De flesta djur tycker det är skönt att bli borstade. När du tvättar kan du lägga in hårfångare eller tvättbollar som fångar upp hår. På så vis sköljs mindre hår ner i avloppet när tvättvattnet åker ut.
Det är skillnad på hår och hår
Även om egentligen inget hår ska spolas ner i avloppet så måste man ändå göra viss skillnad på hår och hår. Det är ingen ide att vara övernitisk. Att raka sig vid tvättstället och sedan spola ner de små skäggstråna är egentligen ingen fara. Samma gäller att raka benen eller armhålorna. Däremot skall man undvika att spola ner det håret som blir då man ansat ett längre skägg. Förenklat kan man säga att hår längre än en ögonfrans inte skall sköljas ner i avloppet.
Ta hand om ditt hår
Genom att ta hand om ditt hår minskar du risken att det går av när du duschar eller borstar det. Undvik att värmebehandla håret då det torkar ut hårstråna och gör dem spröda och känsliga. Det samma gäller starka behandlingar som blekning och färgning. Helst skall man inte tvätta håret för ofta. En till två gånger i veckan räcker. Kosten är också viktigt för att hålla håret starkt och friskt. Varierad kost med mycket frukt och grönsaker är det bästa för håret.
Vad händer med hår i avloppet?
Hår fastnar väldigt lätt i de små ojämnheter som finns i avloppsrören. Finns det sedan tidigare tops och tandpetare som hindrar flödet så byggs det på av hår och annat material som inte löses upp i vatten. Hår är mycket hållbart och blir som en slags armering i propparna. Vanliga fettlösande metoder som exempelvis diskmedel och varmt vatten biter inte på hår. Ofta behöver man spola bort dem med högtrycksspolning. Ibland när propparna spolas bort löses de inte upp utan åker vidare når hela vägen till reningsverket där de orsakar stopp i pumparna.
Bara kiss, bajs och toalettpapper i toaletten
Man skall inte spola ner något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Många har som vana att rensa sin hårborste och sedan slänga detta i toaletten men det ska man alltså inte göra. Man ska inte heller spola ner snusprillor, tvättservetter, tandpetare, örontops eller tandtråd i toaletten. I första hand är det du själv som drabbas genom äckliga och ovälkomna stopp men även andra påverkas då reningsverken inte har kapacitet att ta hand om det skräpet som följer med avloppsvattnet och därför kan drabbas av stopp eller miljöfarliga läckage.